A och O för att trivas med dina vattensporter är att förebygga och skydda dig mot skador i vattnet. Vanliga skador i vattnet beror ofta på oaktsamhet, att inte vara rätt klädd och att inte tänka på väderförhållandena.
Skydda dig mot solen med hög solskyddsfaktor. I vattnet blir du lätt bränd av solen, då du inte kan gå och sätta dig i skuggan. Det är bra om solskyddskrämen tål upprepade dopp i vattnet. Vi glömmer ofta att smörja oss flera gånger om dagen eller använda tillräckligt mycket solkräm när vi vistas runt vatten. Ett tips är att hellre använda en högre faktor så gör det inte lika mycket om du glömmer fylla på med kräm. Tänk på att öron, näsa och hjässa är särskilt exponerade. Huvudet a kan skyddas med keps, en scarf eller badmössa. För näsa, öron och mun finns särskilda solstift med hög solskyddsfaktor. Kläder skyddar givetvis bra mot solens strålar. Det finns särskilda UV-kläder, heltäckande kläder eller baddräkter.
Bra kläder är ett måste i alla sporter. Kontrollera med de som kan, segelbåtsklubben eller en erfaren sportutövare vilka kläder som rekommenderas. Det är viktigt att kläderna inte har snören eller utstickande delar som kan fastna någonstans och försätta dig i fara. Badkläder eller vattensportkläder som inte glider upp eller halkar av gör att du kan behålla ditt fokus hela tiden. Mer fokus innebär mer tid för lek och mindre risk för olyckor.
Ett vattentätt plåster är givetvis viktigt om du redan har ett sår som måste få läka i fred. Ett vattentätt plåster låter huden andas samtidigt som plåstret inte åker av i vilda lekar. Kännetecken för ett bra plåster är att kompressen, den som suger upp blodet, är centrerad. Runt plåstret finns ofta en vattentät tunn film som skyddar såret i vattnet. Den är genomskinlig så att du kan se när du behöver byta den.