Ta hand om dina fötter – orka springa mer

Löpträning är mycket populärt bland svenskar. Det är inte så förvånande egentligen, eftersom löpningen har flera positiva effekter på oss, både fysiskt och psykiskt. Bland annat stärker måttlig löpträning immunförsvaret såväl som muskulaturen. Träningen minskar också utsöndringen av stresshormoner. För att löpträningen ska bli hållbar och njutbar finns det vissa saker att tänka på.

Undvik skador

Det finns några grundläggande faktorer att tänka på för att minska skaderisken. Är du oerfaren gällande löpträning ska du börja med korta, lugna pass. Därefter kan du öka träningsvolymen med ungefär tio procent per vecka. Tänk också på att variera distans, underlag och skorna du springer i. Ha helst två till tre par löparskor att växla mellan. För att minska risken för skador är det en bra idé att också träna styrketräning regelbundet. Det kan exempelvis vara armhävningar, utfallssteg och plankan. Starka bålmuskler förbättrar hållningen under löppassen.

Tänk på fötterna

Dina fötter utsätts för hård belastning under löpträning. Får du problem med exempelvis förhårdnader, nageltrång eller liktornar kan du boka tid hos en fotterapeut. Det finns dessutom förebyggande åtgärder du kan vidta på egen hand. Se till att fila fötterna regelbundet, och smörj in fötterna med en bra kräm på daglig basis. Klicka dig vidare här för att köpa bra fotkräm enkelt och smidigt online.