Extremsporter kommer i många olika former och har idag mängder med utövare världen över. Vare sig det är höga hastigheter, dess fysiskt krävande natur eller den höjd sporten utövas på är den stora risken för utövarna något de flesta har gemensamt.
Det är svårt att säga när extremsporter riktigt började men att de helt plötsligt fick stor uppmärksamhet under 1990-talet är något alla är överens om. En stor anledning till detta var marknadsföringen för X Games som bland annat fokuserade på skateboard, snowboard och motocross.
Vad som kallas extremsport och inte är inte direkt tydligt och åsikterna går isär. Många gånger handlar det om aktiviteter som utförs solo och inte i lag, även om det finns undantag. Det är också väldigt vanligt med specialiserad utrustning av en eller annat form.
Något som först såg sin popularitet öka explosionsartat i samband med extremsporter är den idag vanligt förekommande actionkameran. Medan det numera inte är ovanligt att köpa en actionkamera för andra aktiviteter var den nästan uteslutet synonym med extremsporter när de först började dyka upp på marknaden.
Allvarliga skador och till och med dödsfall är tyvärr inte ovanliga inom många extremsporter. Även om majoriteten av utövarna är väl medveten om riskerna och gör vad de kan för att vara så säker som möjligt finns det ofta faktorer som ligger utför deras kontroll.
Men dessa risker är också vad som gör extremsporter så spännande och många dras till dem på grund av den adrenalinkick som sporten lovar. Risktagande beteenden är mer eller mindre evolutionärt betingat för människor, men det är ju klart och tydligt att inte alla tar detta beteende till denna extrem. Att försöka förstå sig på varför somliga dras till detta är något många har intresserat sig för. Men som mycket annat som handlar om beteende och hjärnan är det ganska komplext.